ROCK GROUP "ICEBERG"

РОК ГРУПА "АЙСБЕРГ"

КРАТКА ИСТОРИЯ

РОК-ГРУПА „АЙСБЕРГ”

„Айсберг” е една от популярните български рок- групи през 80-те и 90-те години, основана през август 1987 г. в Ихтиман от Николай Балабанов.

Активният и период е 1987-1998 г.

ЗВУКОЗАПИСИ:

За периода на своето съществуване групата е направила записа на 56 песни основно в студията на Националното радио.Първият албум е дългосвиреща  грамофонна плоча/винил/ издадена в тираж 3000 бр. от Балкантон през 1989 г. Следват втори, трети и четвърти албуми съответно през 90,93,96 г. издадени от „Мега мюзик” и „Рива саунд” като аудиокасети.                    

ТЕЛЕВИЗИОННИ УЧАСТИЯ:

Филм-рецитал заснет от БНТ през 91 г и излъчван многократно по Канал 1 и Ефир 2 , както и по руската телевизионна мрежа-ОРТ. БНТ е заснела и 21 видеоклипа излъчени в музикалните предавания-„От песен в песен”,” Рококо”,”Телевизионна дискотека”, „Семафор”, „Музикален клуб”, „Формула 5”, „Какафония”, „С песен из България”,

„Музика за празника”,”Музика за всички”, Топ-видео”, Новогодишна програма и др.                          

РАДИОУЧАСТИЯ:

От 1987 до 1998 г. записи на групата и многобройни интервюта, звучат редовно в класации и емблематичните предавания на БНР-„Музикална стълбица”, „Пулсиращи ноти”, „Рок-борса”,”Тик-так”,”Рок в неделя” „Радио га-га””Музикална кутия”, „Как си ти” и др. В програмите на радио „Дарик”,радио ”Експрес” „БГ радио” „Радио 99” и др.

КОНЦЕРТНА ДЕЙНОСТ:

Групата има над 100 концерта в цялата страна , както и турне в Русия през 1989 г. Взима участие в почти всички големи рок-събития в България-„Рок-ринг”, „Рок за мир”, „Рок-среща” и рок-фестивали в различни градове.

В специализираните издания и другите печатни средства като „Ритъм”, „Рок-булевард” „Меридиан рок-шоу”, „24 часа” , „Труд”, „Континент”

,”Стандарт” и др. на групата са посветени множество статии и рецензии.

Достойно място е отделено и в книгата” Цветя от края на 80-те”

През група „Айсберг” са преминали 22 български рок-музиканти, но основните участници в нея са Николай Балабанов и Владимир Вандов.

В последните години „Айсберг” се събират на юбилейни концерти за 20, 25 и 30 годишнини. Всички те са заснети и качени в YOUTUBE и V-BOX.

МУЗИКАНТИ В „АЙСБЕРГ

НИКОЛАЙ БАЛАБАНОВ – СОЛО КИТАРА

ВЛАДИМИР ВАНДОВ-РИТЪМ КИТАРА

ВОКАЛИ:

ОГНЯН КОНСТАНТИНОВ

СТОЯН ГЕРОВ

КОНСТАНТИН ТАНЕВ

АНДОН АНДОНОВ

КОСТАДИН ДИНКОВ

ВАСИЛ РАНГЕЛОВ-ГОСТ МУЗИКАНТ

ДАНИЕЛ РАДЕВ-ГОСТ МУЗИКАНТ

БАС КИТАРА:

ИВАЙЛО ДЕЛСИЗОВ

РУМЕН КАЙТАЗОВ

ДИМИТЪР МАНОВ

РУМЕН ГУШЕВ

НИКОЛА ЦАЧЕВ

ИВАН АЙНАДЖИЙСКИ

БАРАБАНИ:

ВАЛЕНТИН МАРИНОВ

ГЕОРГИ ХРИСТОВ

ЛЮБЕН ДИМИТРОВ

ИВАН ПЕТРОВ

КИРИЛ БАЛАБАНОВ

КЛАВИР:

СТОЯН ГЕРОВ

РУМЕН БАЛДЖИЙСКИ

КОСТАДИН ДИНКОВ

МИРОСЛАВ ДИМОВ-ГОСТ МУЗИКАНТ