ROCK GROUP "ICEBERG"

РОК ГРУПА "АЙСБЕРГ"

КРАТКА ИСТОРИЯ

РОК-ГРУПА „АЙСБЕРГ”

„Айсберг” е една от популярните български рок- групи през 80-те и 90-те години, основана през август 1987 г. в Ихтиман от Николай Балабанов.

Активният и период е 1987-1998 г.

ЗВУКОЗАПИСИ:

За периода на своето съществуване, групата прави записи на песни основно в студията на Националното радио. Първият албум е дългосвиреща  грамофонна плоча/винил/ издадена  от Балкантон през 1989 г.  Следват втори, трети и четвърти албуми  съответно през 90,93,96 г. издадени като аудиокасети. „Айсберг” изпълняват и кавъри на други групи а за турнето си в Русия и на популярни през 80-те год. руски рок-групи.               

ТЕЛЕВИЗИОННИ УЧАСТИЯ:

Филм-рецитал за „Айсберг” е заснет от БНТ през 91 г и е излъчван по Канал 1 и Ефир 2 , както и по руската телевизионна мрежа-ОРТ.  Видеоклипове  на групата са представени в предаванията-„От песен в песен”,

” Рококо”,”Телевизионна дискотека”, „Семафор”, „Музикален клуб”, „Формула 5”, „Какафония”, „С песен из България”,„Музика за празника”, ”Музика за всички”, Топ-видео”,  др.                        

РАДИОУЧАСТИЯ:

Записи на групата звучат редовно в класациите и емблематичните предавания на БНР-„Музикална стълбица”, „Пулсиращи ноти”, „Рок-борса”,”Тик-так”,”Рок в неделя” „Радио га-га””Музикална кутия”, „Как си ти” и др.

КОНЦЕРТНА ДЕЙНОСТ:

Групата прави множество концерти в цялата страна , както и турне в Русия през 1989 г. Взима участие в почти всички големи рок-събития в България-„Рок-ринг”, „Рок за мир”, „Рок-среща” и на фестивали в различни градове.

Статии за дейността на групата са публикувани в специализираните издания като „Ритъм”, „Рок-булевард” „Меридиан рок-шоу”, „24 часа” , „Труд”, „Континент”,”Стандарт” и др. 

Достойно място е отделено и в книгата” Цветя от края на 80-те”.

През група „Айсберг” са преминали 22 музиканти, но основните участници в нея са Николай Балабанов , Владимир Вандов и Кирил Балабанов.

В последните години „Айсберг” се събират само на юбилейни концерти.

МУЗИКАНТИ В „АЙСБЕРГ

НИКОЛАЙ БАЛАБАНОВ – СОЛО КИТАРА

ВЛАДИМИР ВАНДОВ-РИТЪМ КИТАРА

ВОКАЛИ:

ОГНЯН КОНСТАНТИНОВ

СТОЯН ГЕРОВ

КОНСТАНТИН ТАНЕВ

АНДОН АНДОНОВ

КОСТАДИН ДИНКОВ

ВАСИЛ РАНГЕЛОВ-ГОСТ МУЗИКАНТ

ДАНИЕЛ РАДЕВ-ГОСТ МУЗИКАНТ

БАС КИТАРА:

ИВАЙЛО ДЕЛСИЗОВ

РУМЕН КАЙТАЗОВ

ДИМИТЪР МАНОВ

РУМЕН ГУШЕВ

НИКОЛА ЦАЧЕВ

ИВАН АЙНАДЖИЙСКИ

БАРАБАНИ:

ВАЛЕНТИН МАРИНОВ

ГЕОРГИ ХРИСТОВ

ЛЮБЕН ДИМИТРОВ

ИВАН ПЕТРОВ

КИРИЛ БАЛАБАНОВ

КЛАВИР:

СТОЯН ГЕРОВ

РУМЕН БАЛДЖИЙСКИ

КОСТАДИН ДИНКОВ

МИРОСЛАВ ДИМОВ-ГОСТ МУЗИКАНТ